Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Felsőbüki Nagy - (Szapáry-) kastély

Magyarország, Bük, Látnivalók

Felsőbüki Nagy - (Szapáry-) kastély

Bük, Magyarország, Látnivalók
  • Cím: Kastély utca, 9737 Bük
  • Telefon: (94) 358 046
  • Nyitvatartás: A kastély jelenleg nem látogatható.

Bük legjelentősebb műemléképülete a Felsőbüki Nagy- (Szapáry-) kastély, amelynek helyén a Bükyek XVI. századi eredetű megerősített udvarháza állt. 

1696-ban Felsőbüki Nagy István nádor ítélőmester építtette át korabarokk stílusban, ekkor alakult ki a mai főépület, amelyet külső díszekkel, kiugró középrizalittal és belső lépcsőkkel is kiegészítettek. A főhomlokzat oromzatát díszítő női alakokat Pietro Antonio Conti, luganói mester készítette. A párkányt emberfejes, indás és kagylós domborművek díszítik. 

A 14 szobás kastély dísztermét festmények, a négy ávszakot ábrázoló ún. grisaille-képek díszítik.  A mennyezeti freskón Vénusz látható kíséretével. A díszterem ajtaja felett a hiúság szimbólumaként egy női alak látható, alatta a felirat: "Vanitatum vanitas et omnia vanitas", azaz Hiúságok hiúsága, minden csak hiúság.

Érdekesség, hogy a kastély a XIX. század elején a Jankovics grófok tulajdonába került, majd házasság révén a Markovicsokhoz. Markovics Máriát Szapáry György , Szapáry Gyula miniszterelnök fia vette feleségül. Paulina lányukat 1989-ben a büki kriptában temették el, unokájuk Szapáry György pedig 2011-től hazánk washingtoni nagykövete.

A kastély jelenleg nem látogatható.

Kinek ajánljuk: Műemlékek iránt érdeklődőknek.


Felsőbüki Nagy - (Szapáry-) kastély
Bük, Magyarország
Copyright: buk.utisugo.hu   Forrás: buk.utisugo.hu

Büki Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!