Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Bük

Bük történet

Bük, Magyarország, Történet

Bük története

Bük, Magyarország, Történet

Az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál található Bük városa a gyógyulni és felfrissülni vágyók kiemelt úti célja. A Répce-menti várost ugyanakkor szabadidős lehetőségei miatt is érdemes felkeresni.

A terület már az őskortól lakott volt, az itt élő népcsoportok korán felismerték a vidék kedvező adottságait. A X. században még a honfoglaló magyarok is megtelepedtek itt.
A települést Byk néven már 1271-ben is említették, de temploma a kutatások szerint már korábban is állt. A XV. században legnagyobb birtokosa a soproni várban szolgáló Büki család volt, feltehetően a nevét is róla kapta. Ekkor három Bik nevű falu is létezett egymás mellett. Később, a XVI. században aztán Alsóbük a gróf Cseszneky család birtokába került, majd a Mankóbüki és a Felsőbüki Nagy család emelkedett ki birtokosai közül. 

A település életében 1865-ben a vasútvonal megépítése hozott jelentős változást, így 1869-ben megindult a cukorgyártás. 1902-ben a három Bük nevű falu, Alsú-, Közép- és Felsőbük néven egyesült.
1917-ben leégett a cukorgyár, amelyet nem építettek újjá, így tömeges elvándorlás kezdődött.

Az igazi fellendülés 1957 után következett, amikor is kőolajat kerestek a területen, de az egyik fúrás alkalmával meleg víz tört a felszínre. 1962-ben épült meg az első medence, amelynek vizét 1965-ben hivatalosan is gyógyvízzé minősítették. 1972-ben megnyílt a fedett fürdő, így egész évben látogathatóvá vált, és népszerűsége egyre nőtt hazánkban és külföldön egyaránt. Körülötte kempingek, szállodák, üzletek, vendéglők épültek és egyre több turista érkezett a településre. 

Ma a Bükfürdő az ország második legnagyobb fürdője, területe 14 hektár, 32 medencéjében a legkisebbek és az idősebbek is megtalálják az igényeiknek megfelelőt. 

Bük 2007. július 1-jei hatállyal városi címet kapott. 

Bük városa egyre népszerűbb a turisták körében, amelyet leginkább gyógyfürdőjének köszönhet. De emelett az aktív kikapcsolódást kedvelők is megtalálják számításaikat a rengeteg program, kalandpark és érdekesség között.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!